Tampereella porattiin 2,2 kilometriä syvä reikä maahan – tuottaa geotermistä lämpöä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Geoterminen lämpö on syvältä maan sisältä talteen otettua energiaa. Se on sataprosenttisesti uusiutuvaa energiaa, joka osittain syntyy maan sisuksissa tapahtuvien radioaktiivisten hajoamisten seurauksena. Tampereelle on porattu nyt 2,2 kilometrin syvyinen geolämpökaivo.

Hankkeessa kerätään kokemuksia vesivasarateknologiasta sekä geolämmön potentiaalista suomalaisessa maaperässä. Viime kesänä aloitettu geolämpökaivon poraus Tampereen Tarastenjärvellä on nyt päättynyt, ja mukana olevat energiayhtiöt päättävät jatketaanko porausta myöhemmin. Kaivon halkaisija 2,2 kilometrin syvyydessä on yli 12 tuumaa ja sellaisena se on suurin vesivasaralla toteutettu kaivo Euroopassa.

Jatkovaihtoehtoina on nykyisen kaivon käyttöönotto käyttökokemuksen saamiseksi geolämmön tuotannosta tai kaivon syventäminen entisestään yhteistyössä poranvalmistajan kanssa. Tutkiminen, suunnittelu ja rahoituksen sopiminen vievät aikaa, joten aivan lähiaikoina ei ole odotettavissa seuraavia vaiheita geolämpötyömaalla.