Kaspianmeren kala levisi Suomenlahteen – vieraslajin vaarallisuudesta ei vielä tietoa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Itäiseltä Suomenlahdelta on löytynyt uusi vieraslajikala idänsieraintokko (Proterorhinus nasalis). Laji on kotoisin Kaspianmereltä. Kala ei ole haitallinen ihmiselle, mutta sen haitallisuudesta muulle lajistolle ei vielä ole tietoa.

Idänsieraintokko on pienikokoinen pohjakala, joka on levittäytynyt Kaspianmereltä muualle jokien välille rakennettujen kanavien kautta. Suomessa ensimmäinen idänsieraintokkohavainto tehtiin lähellä Virolahtea tämän vuoden toukokuussa Luonnonvarakeskuksen kenttätöiden yhteydessä. Lajimääritys varmistettiin dna-analyysilla.

Kesäkuun alussa yhteistyössä Tarton yliopiston tutkijoiden kanssa tehdyn kartoituksen perusteella idänsieraintokko on levittäytynyt Suomen merialueella Virolahdelta Kuorsaloon ulottuvalle alueelle. Mahdollisesta idänsieraintokkohavainnosta on hyvä ilmoittaa vieraslajit.fi -sivustolla ja liittää mukaan valokuva kalasta. Lajia ei saa levittää luonnossa.

Idänsieraintokkoa on havaittu Venäjän puolella Suomenlahtea jo vuonna 2007 ja Viron rannikolla ensimmäisen kerran 2020. Idänsieraintokko on pieni pohjakala, joka kasvaa korkeintaan noin 11 senttimetrin mittaiseksi.