Irtisanomisaalto edessä – joka viides aikoo vaihtaa työnantajaa vuoden aikana

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Peräti 156 maassa ja yli 295.000 asiantuntijan voimin toimiva yritystoiminnan konsultointifirma PwC on tutkinut suuren irtisanomisaallon tulevaisuudennäkymiä. Yhtiön tekemän tutkimuksen mukaan aalto näyttää jatkuvan vahvana, sillä jopa joka viides työntekijä kertoo todennäköisesti vaihtavansa työnantajaa seuraavan 12 kuukauden aikana.

Palkka on työntekijän tärkein motivaatio ja myös yleisin syy työpaikan vaihtamiseen. Lähes yhtä merkittäviksi koetaan tyydyttävä työ sekä halu olla aidosti oma itsensä työpaikalla. Lähes puolet vastaajista piti tärkeimpänä tekijänä sitä, että he voivat itse valita sijainnin, jossa tekevät töitä. Tutkimuksen mukaan naiset pyytävät miehiä harvemmin palkankorotusta tai ylennystä.

PwC Suomen Inclusion and Diversity Leader Niina Vilskeen mukaan työntekijät haluavat pelkän palkan lisäksi enemmän päätösvaltaa työssään ja tuntea tekevänsä merkityksellisiä asioita työssään. Yritysten pitää myös pystyä tekemään enemmän nykyisten työntekijöiden osaamisen parantamiseksi.

– Kaikki nämä asiat liittyvät toisiinsa, sillä hankkimalla uutta osaamista työntekijät voivat saada haluamansa hallinnan tunteen nykyiseen työhönsä ilman, että he kokevat painetta vaihtaa muualle, Vilske sanoo.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 52.195 työntekijää 44 maasta ja alueelta. Suomesta ei tällä kertaa haastateltu ketään, mutta Euroopan maista mukana olivat esimerkiksi Ruotsi, Tanska, Irlanti, Belgia, Ranska ja Saksa.