Suomen luonnonsuojeluliitto: ”Suomen susia on salametsästetty”

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Suomen luonnonsuojeluliitto uskoo, että susien salametsästys on voinut olla ennakoitua laajempaa Itä-Suomessa. Maan susikanta on nimittäin kasvanut Länsi-Suomessa, mutta Itä-Suomessa susireviirien määrä on vähentynyt neljällä. Näin on tapahtunut vaikka kannanhoidollista metsästystä ei toteutettu tuomioistuimien pysäyttäessä susijahdin.

Susikannan kasvu johtuu susien ravintoeläinten riittävyydestä ja suden suojelutoimien onnistumisesta. Susiin kohdistuvaan laittomaan pyyntiin on kuitenkin jatkossa syytä puuttua entistä tehokkaammin.

Suden kannanhoidollista eli kiintiömetsästystä ei voi aloittaa ennen kuin Suomen susikanta on suotuisalla suojelutasolla. Suomen susien suojelutaso määritellään alkusyksyllä. Luonnonsuojeluliitto korostaa, että suotuisaan suojelun tasoon tarvitaan riittävän yksilömäärän lisäksi riittävän turvallinen kannan perinnöllinen tulevaisuus.

– Nyt sutemme ovat idässä ja lännessä, ja myös niiden väliin tarvitaan susilaumoja Sisä-Suomeen.