Myyriä on nyt niukasti Suomessa – myyräkuumetta syytä varoa

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Myyriä on tällä hetkellä niukasti suurimmassa osassa maata. Luonnonvarakeskus Luken seurannoista ilmenee, että sekä pelto- että metsämyyrien määrä on vähäinen. Myyräkannan pienehköstä koosta huolimatta Luke varoittaa myyräkuumeen riskistä.

Myyräkuume voi tarttua ihmiseen hengitysteitse metsämyyrien eritteiden saastuttamasta pölystä. Myyrien jätökset kannattaa Luken mukaan siivota märällä liinalla pölyä ilmaan nostattavan imurin tai harjan sijaan. Luken mukaan myyriä on kohtalaisesi Oulun seudulta Itä- ja Kaakkois-Suomeen ulottuvalla vyöhykkeellä.

Tunturi-Lapissa myyräkannat ovat runsastumassa, mutta myyrähuippu on odotettavissa vasta ensi vuoden syksyllä. Pohjanmaalla ja läntisessä Keski-Suomessa kannat ovat pienentyneet talven aikana. Myyräkannat vaihtelevat sykleissä vuosien välillä. Nousuvaihetta seuraa huippuvaihe, jonka jälkeenk anta jälleen pienenee.