Mustikkakausi on jo ovella – sadosta tulossa runsas koko maassa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Marjanpomijoiden kannattaa jo kaivaa ämpärit varastosta ja suunnata kohti metsiä. Luonnovarakeskuksen mukaan mustikan pääsatokausi on jo alkanut eteläisessä ja keskisessä Suomessa. Kypsää marjaa löytyy lämpimiltä kasvupaikoilta myös Pojois-Suomessa ja eteläisessä Lapissa.

Mustikan satokaudesta odotetaan runsata. Luonnovarakeskuksen mukaan mustikan kukista lähes 80 prosenttia pölyttyi raakileiksi saakka, kun yleensä kukista päätyy raakileiksi alle 60 prosenttia. Mikäli heinäkuu olisi jatkunut helteisenä ja vähäsateisena, olisi sato voinut kuivua kasaan viime vuoden tapaan.

Puolukan satonäkymät ovat niin ikään hyvät, sillä raakileita on erikoistutkija Rainer Peltolan mukaan melko runsaasti. Myös suomuurainta saadaan todennäköisesti hyvin tänä vuonna. Suomuurain on kukkinut havaintopaikoilla hyvin, ja raakileita on jo runsaasti.