Vanhemmat huolissaan lasten älylaitteiden käytöstä

Digi · Terhi Piiroinen

Ennen kännyköitä perheelle riitti yksi puhelin. Nyt lapsille saatetaan antaa ensimmäinen älypuhelin jo alle kouluikäisenä, eikä esimerkiksi tiedetä, kuinka lapsi ruutuaikansa käyttää. Teknologiayhtiöiden pomot antavat omille lapsilleen ensimmäisen älypuhelimen vasta murrosiässä. Syynä saattaa olla se, että erilaiset sovellukset ja älylaitteen algoritmit on suunniteltu tarkoituksella ihmisiä koukuttaviksi.

Yhä useampi vanhempi lykkää lapsensa ensimmäisen puhelimen hankkimista turvallisuussyistä ja siksi, että haluaa lapsen viettävän enemmän aikaa ulkona urheillen, luovia juttuja käsillään tehden ja kavereiden kanssa leikkien. Joissakin perheissä on sovittu, että lasten puhelin on koko kesäloman ajan poissa käytöstä. Sama sääntö sopisi myös vanhemmille, koska ruutuaika on aina jostain muusta pois.

Elisan toteuttamassa kyselyssä selvitettiin vanhempien huolia liittyen lasten netin käyttöön. Tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta vastaajasta on vähintään melko huolissaan netin sisältöjen haitallisuudesta lapsille. Yksi keino tähän voi olla niin sanottu perhepuhelin, joka on sovitussa paikassa ja sen kautta voi tavoitella kaikkia perheenjäseniä vanhan lankapuhelimen tyyliin. Puhelimen sijaan pienemmille lapsille voi myös hankkia kellon, jonka avulla voi soitella ja lähetellä viestejä, mutta netinkäyttö ei olisi mahdollista.