Katalysaattorivarkaudet yleistyneet – näin poliisi neuvoo suojautumaan

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Pelkästään Itä-Suomessa on tehty viimeisen vuoden aikana 221 rikosilmoitusta katalysaattorivarkauksista. Suosituimmat automerkit varkaiden keskuudessa ovat Honda, Toyota, Volvo ja Opel. Katalysaattoreita varastetaan niiden jalometallien vuoksi.

Anastetut katalysaattorit myydään korjaamoihin ja romuliikkeisiin Suomessa sekä ulkomailla. Yhdestä katalysaattorista voi saada romuttamolla jopa 700 euroa. Kohteena on yleensä yöksi pysäköintipaikalle tai kadun varteen jätetty auto.

Poliisin kehottaa ottamaan yhteyttä hätäkeskukseen, jos oman tai jonkun muun auton ympärillä näkyy epäilyttävää toimintaa. Katalysaattorivarkauksilta voi myös yrittää suojautua seuraavilla neuvoilla:

1. Asenna suojapelti katalysaattorin eteenSuojapellin voi hitsata kiinni tai asentaa paikalleen pulteilla. Pelti on helppo asentaa korjaamolla ja kotioloissa, jos kädentaitoja ja välineitä löytyy.

2. Kaiverra rekisterinumerosi katalysaattoriinTunnisteen kaivertaminen katalysaattoriin on yksi monista tavoista saada rikollinen harkitsemaan vielä kertaalleen valintaansa.

3. Maalaa katalysaattoriRikollista toimintaa voi ehkäistä myös maalaamalla katalysaattori lämmönkestävällä huomiota herättävällä värillä. Esimerkiksi punainen tai oranssi väri saattaa säikäyttää rikollisen pois.

4. Pysäköi autosi näkyvälle paikalleJos et pysty pitämään autoasi lukitussa paikassa, yksinkertaisin keino suojata autosi katalysaattorivarkailta on pysäköidä se valoisalle / valaistulle paikalle tai paikalle, jonne on koko ajan hyvä näkyväisyys monesta eri suunnasta.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.