Suomen yötaivaalla kuvattiin erikoinen valoilmiö – taustalla venäläinen raketti

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen yötaivaalla nähtiin maanantaina 1. elokuuta ihmetystä herättänyt valoilmiö. Sen aiheuttajaksi on sittemmin paljastunut venäläinen raketti. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Vähän ennen puoltayötä näkynyt valoilmiö ikuistui veneilemässä olleen Mika Jormakan ottamaksi kuvaksi, jonka Ursan Taivaanvahti jakoi myöhemmin Twitterissä. Kuvassa iltataivaalla hieman horisontin yläpuolella nähdään kirkas valo. Otos kuvattiin Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjärellä kello 23:34.

Valoilmiöstä on kirjattiin Taivaanvahtiin myös kolme muuta havaintoa Kuopiosta, Posiolta ja Heinävedeltä. Posiolla tehdystä havainnoista kuvattiin myös lyhyt video. Osa havaintoja tehneistä epäili nähneensä venäläisen raketin.

Ursa vahvisti valoilmiön johtuneen Venäjän Soyuz-raketin laukaisusta. Raketti kuljetti avaruuteen Kosmos-2558 -sateliitin, jota Yhdysvallat on epäillyt vakoilusateliitiksi. Havainnot tehtiin vain noin kymmenen minuuttia laukaisun jälkeen.