Alkoholin kokonaiskulutus laski myös viime vuonna

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Alkoholinjuomien kokonaiskulutus laski hieman viime vuonna, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kokonaiskulutus laski kolmen prosentin verran ensimmäisestä koronavuodesta.

Alkoholijuomien kokonaiskulutus oli vuonna 2021 tasan yhdeksän litraa sataprosenttisena alkoholina 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti. Anniskelukulutus ravintoloissa kasvoi noin kuusi prosenttia vuoteen 2020 verrattuna. Koronapandemian alkaessa vuonna 2020 anniskelukulutus väheni jopa 41 prosenttia.

– Koronaepidemian vaikutus alkoholijuomien kokonaiskulutukseen näkyy edelleen. Kokonaiskulutuksen väheneminen johtuu pääasiassa alkoholin matkustajatuonnin vähenemisestä. Matkustajatuonti puoliintui jo toista vuotta peräkkäin, THL:n johtava asiantuntija Thomas Karlsson kertoo.

Kokonaiskulutus muodostuu alkoholijuomien vähittäismyynnistä ja anniskelumyynnistä Suomessa sekä suomalaisten ulkomailta tuomasta alkoholista ja verkko-ostoksista. Suurin juomaryhmä olivat edelleen olut 46 prosentilla, kun taas väkevien juomien osuus oli 21 prosenttia. Juomasekoitusten, kuten lokeroiden kulutus kasvoi vuonna 2021 noin yhdeksän prosentin verran.