Käy nukkumaan iltakymmeneltä – optimaalinen aika terveyden kannalta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Yliopistotutkimus on osoittanut, että parhain mahdollinen aika nukkumaanmenolle on iltakymmenen ja yhdentoista välissä. Kello 22:00-23:00 sänkyyn meneminen parantaa erityisesti sydämen hyvinvointia. Tutkijat keräsivät tietoa uni- ja heräämisajoista seitsemän vuorokauden ajalta.

Tutkimukseen osallistuneet käyttivät rannekelloa muistuttavaa laitetta. Sen jälkeen tutkijat seurasivat, mitä vapaaehtoisille tapahtui sydämen ja verenkierron terveydelle keskimäärin kuuden vuoden ajan. Hieman yli 3.000 aikuista sairastui sydän- ja verisuonitauteihin. Monet näistä tapauksista tapahtuivat ihmisillä, jotka menivät nukkumaan myöhemmin tai aikaisemmin kuin ihanteellinen aika iltakymmenen maissa.

– Riskialttein aika on mennä nukkumaan vasta puolenyön jälkeen, koska se saattaa vähentää todennäköisyyttä nähdä aamuvaloa, ja tämä nollaa kehon sisäisen kellon, tutkija David Plans kertoo Exeterin yliopistosta.