Kuiva iho paranee perusvoiteella – talvella oireita eniten

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Moni atooppista ihottumaa sairastava joutuu niin sanotusti hölväämään perusvoidetta iholle talvikuukausien aikana. Kutiseva iho on kiusallinen ja ikävä vaiva. Talven pakkaset ja kuiva huoneilma tuntuvat jälleen monen ihossa kiristyksinä, kutisemisena, hilseilynä tai jopa halkeiluna.

Tutkimusten mukaan ruokavaliolla, vitamiinien käytöllä tai veden juomisella ei ole vaikutusta ihon kuivumiseen. Useimmille hoidoksi riittää omalle iholle sopivan perusvoiteen käyttö. Ihon kuivuminen voi olla perinnöllistä, mutta yleensä se johtuu ihon sarveiskerroksen rasvan eli niin sanottujen pitkäketjuisten keramidien liian vähäisestä määrästä.

Voiteita kannattaa testata aina rasvaisemmasta parempisuojaisiin. Yleensä kaksi rasvauskertaa päivässä riittää ja perusvoide kannattaa levittää suihkun jälkeen kostealle iholle. Jos iho ei parane perusvoiteella, kannattaa käydä lääkärillä. Auringonvalo lisää ihon sarveiskerroksen rasvaa, Editorin toimittaja Maija-Liisa Saksa selventää ihon hyvinvointiin keskittyneessä artikkelissa.