Borrelioosirokote työn alla – kehitys edennyt kolmannen vaiheen testeihin

Terveys · Tim Isokivi

Puutiaisten levittämä borrelioosi on sairaus, jolla voi olla vaikutuksia koko loppuelämän ajan. Infektiotaudille ei ole toistaiseksi rokotetta. Nyt sellainen on kuitenkin työn alla lääkeyhtiö Pfizerin ja ranskalaisen rokoteyhtiö Valnevan toimesta.

Pfizer ja Valvena kertoivat maanantaina rokotteen kehityksen edenneen kolmannen vaiheen tutkimuksiin. Pfizerin mukaan se etsii noin 6 000 tervettä aikuista ja yli viisivuotiasta lasta kokeisiin, joiden tarkoitus on varmistaa rokotteen toimivuus ja turvallisuus.

VLA15-niminen rokote annettaisiin NBC-uutissivuston mukaan kolmessa erässä viiden-yhdeksän kuukauden aikana. Kolmannen rokotteen jälkeen annettaisiin vielä tehosteannos 12 kuukautta myöhemmin. Rokote kohdistuu Borrelia burgdorfer -bakteeriin, joka on borrelioosion pääasiallinen aiheuttaja Pohjois-Amerikassa.

Rokotteelle saatetaan näillä näkymin hakea Yhdysvaltain elintarvike‑ ja lääkeviraston lupaa vuonna 2025. Suomessa raportoitiin THL:n mukaan yhteensä 2 571 borrelialöydöstä vuonna 2021.