Etujärjestö jyrähtää: ”Kaikilla pitää olla varaa energiaan”

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Venäjälle asetetut pakotteet sekä ilmastopolitiikka ovat saaneet Euroopan syöksymään energiakriisiin. Sähkön tukkuhinnassa rikotaan uusia ennätyksiä. Ensi talvesta uskotaan tulevan monelle todella haastava.

Vaikka ihminen voi tehdä yksilötasolla paljon asioita energiaa säästääkseen, tulisi Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa energiansaanti olla itsestäänselvää ilman, että ollaan muista maista riippuvaisia. Omavaraisuus kannattaa oikeastaan aina ja melkein kaikessa.

– Suomen tilanne on huomattavasti parempi kuin Keski-Euroopassa, mutta sähkölaskunsa kanssa tuskailevalle kansalaiselle on laiha lohtu tietää, että Saksassa on vielä kalliimpaa. Kansalaisten huoli energian hinnasta on perusteltu. Energiaa pitää olla saatavilla niin, että kaikilla on siihen varaa. Energian osuus kotitalouksien kustannuksista uhkaa nousta kipurajalle monissa perheissä, ja on syytä löytää keinoja tilanteen helpottamiseksi, Energiateollisuudesta napautetaan.

Suomen energiateollisuuden tavoitteena on tehdä investointeja tuotantoon. Arvonlisäveron alennus on lyhytaikanen lääke, mutta Suomi tarvitsee lisää keinoja parantaa sähkön tarjontaa, jotta sen hintaa voidaan myös laskea.