Tutkimus: Silikonirinnoissa havaittiin uudenlainen syöpäriski

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) varoittaa yleisöä tietyistä syövistä, joita on raportoitu rintaimplanttien ympärille muodostuvassa arpikudoksessa. Vaikka okasolusyövän ja erilaisten lymfoomien esiintyminen rintaimplanttien ympärillä olevassa arpikudoksessa saattaa olla harvinaista, on riskit hyvä tiedostaa.

FDA on raportoinut alle 20 okasolusyövästä ja alle 30 lymfoomaa silikonirintoja ympäröivässä kapselissa. FDA:n mukaan ihmisten, joilla on rintaimplantteja, ei tarvitse muuttaa rutiinitarkastuksiaan. Heidän on kuitenkin oltava tietoisia siitä, että tavanomaisesta poikkeava turvotus, kipu, kyhmyt tai muutokset ihossa on syytä tarkistuttaa lääkärillä.

Vuonna 2011 FDA tunnisti ensimmäisen kerran mahdollisen yhteyden rintaimplanttien ja harvinaisen syövän välillä. Syöpää kutsutaan anaplastiseksi suursolulymfoomaksi tai BIA-ALCL:ksi. Vuonna 2019 lääkeyhtiö Allergan veti maailmanlaajuisesti takaisin Biocell-kuvioidut rintaimplantit ja kudoslaajentimet, jotka on yhdistetty harvinaiseen syöpään.

Siirto tapahtui sen jälkeen, kun FDA pyysi valmistajaa vetämään tuotteet vapaaehtoisesti takaisin. Noin 20 prosenttia naisista saa komplikaatioita rintojen suurennusleikkauksista, CNN uutisoi.