Omakotitalon leivinuunissa syttyi nokipalo – Pelastuslaitos varoittaa yksinkertaisesta virheestä

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Energiakustannusten kasvaessa moni vanhemmissa omakotitaloissa asuva saattaa lämmittää kotiaan puilla. Kotien tulisijojen kanssa on kuitenkin syytä olla tarkkana. Tulisijoja ei ole monesti käytetty vuosiin, minkä vuoksi ne tulee tarkastaa ja nuohota ennen käyttöönottoa.

Kesäasuntona käytössä olevassa 1800-luvulla rakennetussa omakotitalossa sattui 11. syyskuutta vaaratilanne Joensuussa. Talon leivinuunin hormissa syttyi nokipalo lämmityksen loppuvaiheessa. Paikalle hälytetty pelastushenkilöstö poisti palavaa nokea nuohoamalla hormia ja poisti palojätettä sen pohjalta.

Pelastushenkilöstö myös varmisti, ettei palo pääsisi enää syttymään välipohjassa hormin kuumenemisen seurauksena. Pohjois-Karjalan pelastuslaitos neuvoo välttämään virhettä, johon moni saattaa sortua nokipalon hetkellä.

– Nokipalon syttyessä on tärkeää ettei savupeltejä laitettaisi kiinni koska tällöin huoneistoon tulee häkää ja savua. Lisäksi on riskinä että savupellit sulavat kiinni hormiin, Pelastuslaitos kertoo tiedotteessa.