Polkupyörien turvaväline pakolliseksi vuonna 2020 – puuttuu yhä monelta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Heijastimien ja valojen merkitys korostuvat liikenteessä pimenevissä syysilloissa. Yhä useammasta pyörästä löytyy nykyään sekä etu- että takavalo. Ei kuitenkaan kaikista, vaikka takavalot tulivat pari vuotta sitten pakollisiksi.

Liikenneturvan loka-marraskuussa 2021 toteuttaman seurannan mukaan yli 5 500 tarkkailuun osuneesta pyöräilijöstä 68 prosenttia käytti etuvaloa. Takavaloa käytti 59 prosenttia. Vielä vuonna 2019 etuvaloa käytti 57 prosenttia ja takavaloa vain 20 prosenttia pyöräilijöistä.

– Muutamassa vuodessa takavalo on otettu kohtalaisen hyvin käyttöön, mutta pimeitäkin polkijoita kohtaa vielä tien päällä, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa totesi tiedotteessa.

Tieliikennelaki uudistui vuonna 2020. Sen seurauksena takavalon käyttö olosuhteiden niin vaatiessa tuli pakolliseksi. Mikäli pyöräilijältä puuttuu valo tai heijastin, saattaa poliisi määrätä hänelle 40 euron liikennevirhemaksun.