Koirakin voi saada dementian – tunnistat oireet näistä merkeistä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

On normaalia, jos vanha koira käyttäytyy hitaasti ja vaikuttaa, että se ei välttämättä ole jatkuvasti niin sanotusti tilanteen päällä. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että aivan samalla tavalla ihmisten kanssa myös seniorikoira voi sairastua dementiaan vanhoilla päivillään.

Agria Eläinvakuutuksen mukaan kummallinen käytös voi kieliä muistihäiriöstä myös koiralla. Koirien dementiasta tiedetään melko vähän, mutta sairastuneiden koirien aivoista on löydetty samoja muutoksia kuin Alzheimerin tautia sairastavien ihmisten aivoista.

– Koira saattaa olla levoton ja vaeltaa ympäriinsä ilman päämäärää. Se saattaa kävellä ympyrää tai samaa reittiä edestakaisin. Koira voi myös vaikuttaa eksyneeltä tutussa ympäristössä tai jäädä tuijottamaan tyhjyyteen tai vaikkapa seinään. Dementia voi näkyä myös niin, että koira unohtaa sille tutut rutiinit. Se saattaa jäädä odottamaan oven aukaisemista saranoiden puolelle tai ei tajua väistyä avautuvan oven tieltä, Agria Eläinvakuutuksesta kerrotaan.

– Joskus oireena voi olla myös pissavahingot sisälle, vaikka koira olisi ollut koko elämänsä sisäsiisti. Dementoitunut koira saattaa pyytää päästä pihalle tarpeilleen, mutta ulospäästyään unohtaa tehdä tarpeensa. Sisälle palatessaan se voi päästää lammikon lattialle. Myös koiran käytös tuttujen ihmisten ja eläimien seurassa voi muuttua. Koira saattaa yhtäkkiä olla aggressiivinen vieraita ihmisiä ja eläimiä kohtaan ilman selkeää syytä.

Koiran dementian hoidossa tärkeintä on varmistaa, että ympäristö on koiralle turvallinen ja arki on mahdollisimman helppoa ja sujuvaa. Sairautta ei voi parantaa, mutta koira voi siitä huolimatta elää hyvää elämää dementiadiagnoosin saatuaankin.