Tukes tutki heijastimien tehokkuutta – tulokset eivät mairittele

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Heijastimilla itseään syyshämärässä suojaavien on syytä olla tarkkana. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on selvittänyt kymmenien heijastimien heijastuvuustehoja. Tulokset osoittautuivat kehnoiksi.

Tänä vuonna markkinoilta poistettiin 22 heijastinta ja led-valolla varustettua tuotetta, joista kuusi joutui palautusmenettelyyn. Led-heijastimista puutteita löytyi perinteisiä heijastimia enemmän. Tukes hankki valvontaprojektiin näytteitä eri myymälöistä Tampereen seudulta ja pääkaupunkiseudulta, verkkokaupoista ja mainoslahjoittajilta.

Kolmestatoista testatusta tavallisesta heijastimesta vain kaksi täytti kaikki Tukesin vataimukset. Noin puolet oli jollain tasolla vaarimusten vastaisia ja 11 prosenttia heijastusarvoiltaan niin huonoja, ettei niitä voitu pitää turvallisina heijastimina. Yhden tuotteen myynti ja markkinointi lopetettiin.

Useat heijastimina myydyt led-valoilla varustetut tuotteet olivat heijastavuusarvoiltaan lähes olemattomia. Kymmenestä testatusta tuotteesta kolme määrättiin kerättäväksi kuluttajilta, sillä niitä myytiin alhaisesta heijastavuudesta huolimatta heijastimina. Lisäksi kolme tuotetta poistettiin markkinoilta asiakirjapuutteiden vuoksi ja kolmen muun tuotteen myynti lopetettiin.

Tukesin ylitarkastaja Riikka Väänäsen mukaan huonosti heijastava tuote voi aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä. Kaikki markkinoilta poistetut tuotteet löytyvät Vaaralliset tuotteet -sivustolta.