Sähkökatko Bangladeshissa – 140 miljoonaa ihmistä oli ilman sähköä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Bangladeshin kansallisen sähköverkon vika aiheutti maassa laajan sähkökatkon tiistaina. Ainakin 140 miljoonaa ihmistä oli ilman sähköjä. Valtion ylläpitämän sähköverkon virkamiehet sanoivat, että sähkönsiirto epäonnistui etenkin maan itäosassa.

Kaikki voimalaitokset kaatuivat ja sähköt katkesivat esimerkiksi maan pääkaupungissa Dhakassa. Insinöörit yrittivät nyt selvittää, miksi häiriöt tapahtuivat, ja järjestelmän palauttaminen kesti noin seitsemän tuntia. Bangladeshin viimeaikaista talouskasvua on uhannut sähköpula, koska hallitus keskeytti kaikkien dieselkäyttöisten voimalaitosten toiminnan vähentääkseen tuontikustannuksia hintojen noustessa.

Esimerkiksi maassa sijaitsevat vaatetehtaat ovat olleet ilman sähköä noin 4-10 tuntia päivässä. Bangladesh on maailman toiseksi suurin vaatteiden vientimaa Kiinan jälkeen. Associated Press on julkaissut videoita sähkökatkon ajalta, kun ihmiset nauttivat ruokaa kynttilänvalossa ja leikkaavat hiuksia otsalampun avulla.