Tiesitkö? Miehet voivat olla allergisia siemensyöksylleen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Asiantuntijat ovat havainneet lähes 60 tapausta miehillä, jotka sairastuvat välittömästi siemensyöksynsä jälkeen. Heille tulee muun muassa flunssan kaltaisia oireita. Miehillä on raportoitu silmien kutinaa, nenän tukkoisuutta ja flunssan kaltaisia oireita. Potilaat voivat myös kokea kuumetta, lihasheikkoutta ja puheongelmia. Sivuvaikutukset voivat jatkua jopa viikon ajan.

Sairaudelle on annettu nimeksi siemensyöksyn jälkeinen oireyhtymä, eli englanniksi Post Orgasm Illness Syndrome (POIS). Nyt ammattilaiset uskovat, että tapauksia on huomattavasti enemmän kuin on tiedossa. Oireisiin on käytetty nyt tavallista antihistamiinia, eli allergialääkettä. Oireet voivat hävitä myös itsekseen. Uusi diagnoosi mahdollistaa oireyhtymästä kärsivien kartoittamisen aiempaa paremmin.

– Oireyhtymä tunnustetaan yhä enemmän yhdeksi tekijäksi seksuaalihäiriöistä kärsivien miesten keskuudessa, johtava tutkija Andrew Shanholtzer Oaklandin yliopistosta kirjoitti Urology Case Reports -lehdessä.