Laihdutus onnistuu myös lääkkeillä – elintapojen muuttaminen tärkeintä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomessa ylipainoisten aikuisten määrä on kaksinkertaistunut vuodesta 1980, ja voidaankin puhua jo kansantaudista. Ylipainon lisääntyminen on suuri kansanterveydellinen ongelma kaikkialla maailmassa.

Painonhallinnan lääkehoitoon on nykyään käytettävissä tehokkaita lääkkeitä, joita hyödynnetään paljon myös diabeteksen hoidossa. Lääkehoito on tullut jäädäkseen ylipainon hoidossa yhdistettynä oikeanlaiseen ja pitkäkestoiseen elintapahoitoon. Painonhallinnan lääkehoitoon on mahdollisuus tietyin kriteerein saada myös Kela-korvausta.

Ylipaino erityisesti työikäisten keskuudessa on edelleen jatkuvassa nousussa. Tilanne ei koske ainoastaan työikäisiä, vaan myös lasten ja nuorten ylipaino on jatkanut kasvuaan ja tilanne on huonontunut merkittävästi viimeisten vuosien, jopa vuosikymmenten ajan.

Duodecimin Terveyskirjaston mukaan suomalaisista aikuisista miehistä ylipainoisia on kaksi kolmasosaa, naisista yli puolet ja teini-ikäisistä 15-25 prosentilla on ylipainoa, pojilla enemmän kuin tytöillä.

Elintapahoitoa voidaan tukea lääkehoidolla, jonka tarkoitus on auttaa painon pudottamisessa. Lääkehoitoon sitoudutaan useaksi vuodeksi, koska lääkkeen avulla laihdutetut kilot tulevat aina nopeasti takaisin lopettamisen jälkeen, mikäli muuta muutosta elintapoihin ei lääkehoidon aikana ole tapahtunut. Jotta muutos on pysyvä, sitä kohti tulee edetä vaiheittain ja pitkäkestoisesti.

– Lääkehoito voidaan aloittaa elintapahoidon tueksi esimerkiksi silloin, jos hoidettavalla henkilöllä on vaikeuksia hallita syömistä ja kontrolloida annosten kokoa ja lukumäärää. Apua lääkehoidosta saattaa olla myös silloin, jos henkilön paino ei elintapamuutoksista huolimatta putoa. Myös niissä tapauksissa, jolloin painoa on saatu jo pudotettua ja pudotetut kilot halutaan pitää pois, lääkehoito voi olla avuksi, ohjeistaa Pihlajalinnan Painonhallintaklinikan sisätautilääkäri Johan Fagerudd.