Viikonlopun sää yllättää – osaan maata 15 senttiä lunta, osaan jopa 15 astetta lämmintä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen säässä on tapahtumassa loppuviikosta erikoinen kahtiajako. Osassa maassa lunta kerääntyy maahan runsaasti, osassa lämpötilat nousevat lähes kesäiselle tasolle. Isänpäiväviikonloppuna marraskuinen harmaus voi jopa hetkeksi kaikota auringon tieltä.

Keski- ja Pohjois-Lapissa sataa meteorologi Anna Latvalan mukaan runsaasti lunta torstaina ja perjantaina. Sitä kertyy monin paikoin jopa 10-15 senttiä. Niiden vastapainoksi osaan maata on luvassa ajankohtaan nähden korkeita lämpötiloja ja föhn-tuulia.

– Keski- ja Pohjois-Lapissa tulee monin paikoin 10–15 senttimetriä lunta kahden päivän sisällä torstaista perjantaihin. Sen sijaan lounaassa, varsinkin Ahvenanmaalla, lämpötila voi kohota perjantaina ja lauantaina jopa 13–15 asteeseen. Lämpö liittyy Fennoskandian pohjoisosassa vaikuttavaan matalapaineen alueeseen ja sen mukana virtaavaan lämpimään ilmaan, Latvala toteaa Forecan blogissa.

Sää on näillä näkymin lämpimimmillään lauantaina. Eteläisessä Suomessa ja Ahvenanmaalla elohopea voi nousta 10-14 asteeseen ja maan keskiosassakin 7-10 asteeseen. Oulun korkeudella on noin viisi plusastetta, Lapissa päivälämpötilat pysyttelevät -4 ja 2 plusasteen välillä.