Pippa Laukka kertoo lihaville terveysongelmista – leimataan syrjinnäksi

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Lukemattomat tutkimukset ovat osoittaneet, että epäterveellinen ruokavalio aiheuttaa enemmän ennenaikaisia kuolemia ja vakavia sairauksia kuin säännöllinen tupakoiminen. Liiallinen sokerin ja prosessoidun ruoan syöminen tappaa vuosittain noin 11 miljoonaa ihmistä maailmassa.

Vertailuna kerrottakoon, että koronaviruksen kanssa on kuollut koko kolmen vuotta kestäneen pandemian aikana noin 6,6 miljoonaa ihmistä. Yksi ylipainoisia auttavista on julkkislääkäri Pippa Laukka. Hän kertoo rehellisesti ja suoraan ylipainoon ja lihavuuteen liittyvistä terveysriskeistä. Osa ihmisistä on tulkinnut suoran puheen läskivihaksi.

– Kun painosta vastaanotolla puhutaan, kyse ei ole vihapuheesta vaan välittämisestä ja auttamisesta. Sellainen asenne, jossa kaikki puuttuminen yleistetään syrjinnäksi tai kiusaamiseksi, on todella haitallinen. Pitää myös muistaa, että monissa sairauksissa pieni painonpudotus voi vaikuttaa yhtä tehokkaasti tai jopa tehokkaammin kuin lääkehoidon aloittaminen, Pippa Laukka muistuttaa Apu-lehden haastattelussa.

Hän haluaa erottaa kehopositiivisuuden terveyteen liittyvästä keskustelusta. Hänen mukaansa lääketieteellisistä faktoista ei voida tehdä tabuja ainoastaan siksi, että joku voi pahoittaa siitä mielensä tai se ei mukaudu johonkin trendiaatteeseen.

− Olisiko hedelmällisempää, että tunnustaisimme julkisesti lihavuuden riskit, jolloin voisimme ketään syyllistämättä miettiä, miten voisimme paremmin ymmärtää ja auttaa lihavuuden vuoksi hoitoon hakeutuvia, Laukka kysyy.