Lintulajin uskottiin kuolleen sukupuuttoon – sitten tutkijat kohtasivat yllätyksen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Papua-Uudesta Guineasta on löydetty jo sukupuuttoon kuolleeksi luultu lintulaji. Tutkijoiden hämmästykseksi metsän suojissa asteli lintu, joka edusti viimeksi 140 vuotta sitten nähtyä fasaanikyyhkyn alalajia.

Tutkijat olivat etsineet fasaanikyyhkyä kuukauden ajan haastatellen paikallisia, viritellen kameroita luontoon ja joutuen vaaratilanteisiin merirosvojen vuoksi. Lopulta työ tuotti tulosta. Lintu onnistuttiin kuvaamaan syvällä metsässä Papua-Uuden Guinean pienellä Fergusson-saarella.

– Se oli kuin olisi löytänyt yksisarvisen tai isojalan, tutkija John C. Mittermeier kuvaili ympäristöjärjestö Audubonin tiedotteessa.

Kauan kadoksissa olleen alalajin englanninkielinen nimi on black-naped pheasant-pigeon eli mustaniskainen fasaanikyyhky. Tutkijat saivat apua saaren alkuperäiskansan edustajilta, jotka olivat kertoneet nähneensä ja kuulleensa linnun metsästysretkillään. Tutkijat onnistuivat kuvaamaan linnun vain päiviä ennen kuin heidän oli määrä poistua saarelta.