Ei tämän näin pitänyt mennä – Marinin hallitus siirtämässä koronakustannuksia yrityksille

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Hallitus ei ole ehdottanut jatkoa tartuntatautipäivärahan väliaikaiselle säännökselle, vaikka se on antanut eduskunnalle esityksen sairausvakuutuslain väliaikaisten säännösten jatkamisesta vuoden 2023 kesäkuun loppuun asti. Tämä tarkoittaa sitä, että koronaviruksesta aiheutuvien poissaolojen kustannukset pamahtavat yritysten niskaan.

Koronavirus ei ole missään vaiheessa ollut, eikä ole edelleenkään hengenvaarallinen perusterveelle, normaalin vastustuskyvyn omaavale tai alle 65-vuotiaalle ihmiselle. Silti sen nojalla on asetettu pitkiä karanteeneja, pakkoja ja erioikeuksia koko kansakunnalle.

Tämä on vaikuttanut erityisesti työntekijöiden ja työnantajien elämään. Koronaviruksen saanut työntekijä joutuu karanteeniin, vaikka hänellä ei olisi päänsärkyä kummoisempia oireita. Nyt taistellaan siitä, kuka maksaa viulut.

– Päätös olla jatkamatta väliaikaista säännöstä palauttaa työpaikat vuoden 2022 alun tilanteeseen, jossa vallitsi epätietoisuus siitä, kenellä on velvollisuus turvata työntekijän toimeentulo erilaisissa koronatartuntoihin liittyvissä tilanteissa, Yrittäjien Harri Hellstén toteaa.

– Epäselvästä tilanteesta seuraa konflikteja työpaikoilla ja useimmiten todennäköisesti työnantajan velvollisuus maksaa työntekijän poissaolon palkkakustannukset ilman, että sitä mitenkään työnantajalle kompensoidaan. Tämä on kohtuutonta jo muutenkin haastavassa taloustilanteessa, hän jatkaa.

Väliaikaisen säännöksen mukaan vakuutetulla on ollut oikeus tartuntatautipäivärahaan silloin, kun hänellä on ollut luotettavasti todettu koronatartunta ja ansiotyöhön osallistuminen ei ole ollut suositeltavaa tartunnan leviämisen riskin takia.

Oikeus on ollut myös alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalla, jos lapsella on ollut luotettavasti todettu covid-19-tartunta ja lapsen varhaiskasvatukseen tai oppilaitokseen meneminen ei ole ollut suositeltavaa tartunnan leviämisen riskin takia ja huoltaja on ollut tämän vuoksi estynyt tekemästä ansiotyötään. Vastuullinen toiminta on edellyttänyt, että lapsi ei mene sairastuneena varhaiskasvatukseen tai oppilaitokseen.

Väliaikaisen säännöksen soveltaminen ei ole siten edellyttänyt tartuntatautilain nojalla tehtyä päätöstä työstä, varhaiskasvatuksesta ja oppilaitoksesta poissaolosta taikka karanteeni- tai eristämismääräystä.