Ulosteet muovipussiin? ”Eikö siellä ole kuultu ulkovessoista?”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kaupungeissa on ohjeistettu koululaisia ja päiväkodin lapsia sekä henkilökuntaa ulostamaan sähkökatkojen aikana muovipussiin. Tämä ohje on herättänyt runsaasti mielipiteitä netissä sekä keskustelua kahvipöydissä. Ihmiset ihmettelevät, eikö kaupungeissa tiedetä mitä ovat ulkovessat?

Ulkovessoja on aina Bajamajoista kuivikekäymälöihin. Monella mökillä on perinteinen puucee. Retkellä voi käydä tekemässä tarpeensa riu’ulla, mikä tarkoittaa maahan kaivetun kuopan päälle tehtyä istuinpuuta. Kuoppa peitetään käynnin jälkeen.

Maaseudulla oli muutama vuosikymmen sitten vanhoja kyläkouluja, joissa on oma kaivo, pönttöuunit ja puuhella uuneineen ruoan tekemistä varten. Vessat löytyvät erillisestä ulkorakennuksesta, eikä tässä ollut mitään outoa. Moni ihmettelee, miksi vessaan ei voisi kulkea koulun pihan poikki, mikäli on aivan pakko?

Hätätapauksessa varavessan voi rakentaa vaikkapa työmaaparakkiin. Netissä on paljon kommentointia aiheesta ja osa ihmisitä jopa epäilee, että sähkökatkoilla uhkaaminen ja pelotteleminen on aiheetonta. Eräskin netinkäyttäjä pohtii, miksi Suomessa ei oteta koko sähköntuotannon kapasiteettia käyttöön. Nyt sähköä säännöstellään ankarasti ja hintoja nostetaan. Ulostaisitko sinä mielummin muovipussiin vai ulkovessaan?