Kiinalaisesta lepakosta löydettiin uusi koronavirus – osa normaalia evoluutiota

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kiinalaiset ja australialaiset tutkijat ovat ottaneet näytteitä 149 lepakosta Yunnanin maakunnassa, Kiinassa. Tiedemiehet ovat tunnistaneet yhteensä viisi virusta, jotka ovat todennäköisesti patogeenisiä ihmisille tai tuotantoeläimille. Näytteiden joukossa oli myös lepakoiden koronavirus, mikä liittyy läheisesti kaksi vuotta planeetalla kiertäneeseen tautiin.

– Tämä tarkoittaa, että Sars-Cov-2:n kaltaisia viruksia kiertää edelleen kiinalaisissa lepakoissa ja ne aiheuttavat edelleen riskin, Professori Eddie Holmes, evoluutiobiologi ja virologi Sydneyn yliopistosta sanoi.

– Tämä tutkimus antaa erittäin tärkeän kuvan virusten evoluutiosta ja ekologiasta, niiden mahdollisuudesta rekombinoitua ja hypätä uusiin lajeihin säännöllisesti, Lontoon King’s Collegen tartuntatautien osaston johtaja Professori Stuart Neil lisäsi The Telegraphin mukaan.