Jätätkö kannen auki vetäessäsäsi vessan? Tämän videon jälkeen saatat miettiä kahdesti

Koti & Asuminen Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

WC-pöntön kantta ei välttämättä aina tule sulkeneeksi ennen vessan vetämistä. Viraalina levinneen tieteellisen videon katsomisen jälkeen kannen alas laskeminen voi kuitenkin tuntua paljon paremmalta idealta.

Vaikka suurin osa pöntössä olevasta jätteestä päätyy huuhdellessa viemäriin, päätyy materiaalia myös ylös. Coloradon yliopiston tutkijoiden kokeessa yleensä näkymättömästä ylös nousevasta aineksesta tehtiin näkyvää. Se onnistui vihreän laserin ja kehittyneiden kameroiden avulla.

Pisarat liikkuivat kokeessa noin kahden metrin sekuntinopeudella ja saavuttivat puolentoista metrin korkeuden alle kahdeksassa sekunnissa. Raskaimmat pisarat putosivat alas nopeasti, mutta kevyimmät saattoivat jäädä leijumaan ilmaan jopa minuuteiksi.

– Jos jotain asiaa ei näe, on helppoa teeskennellä ettei sitä ole olemassa. Nämä videot nähtyäsi et kuitenkaan enää ajattele vessanpöntön vetämistä samalla tavalla kuin ennen, tutkimusta johtanut John Crimaldi kuvaili tiedotteessa.