Näin monta lasta suomalaiset haluavat – kriisit eivät vaikuttaneet

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Helsingin yliopiston ja Max Planck-instituutin parin vuoden takainen tutkimus osoitti, että yhä harvemmat parikymppiset naiset saavat lapsia. Trendi on yleinen kaikissa Pohjoismaissa, mutta etenkin suomalaiset naiset synnyttävät yhä vähemmän lapsia. Alle puolet kolmekymppisistä naisista on synnyttänyt lapsia.

Suomalaisten perheenperustamishaaveet ovat saattaneet vuosikymmenten aikana muuttua, mutta perhekohtainen toivottu lapsiluku on siitä huolimatta heitellyt melko vähän. 1940–1970-luvulla syntyneet naiset saivat keskimäärin 1.9 lasta. Siitä luku on pudonnut alle 1.75 lapseen. On kuitenkin käynyt ilmi, että lapsia haluavien ihmisten toivoma lapsiluku on suurempi.

MTV3-verkkosivuston julkaiseman uutisen mukaan suomalaiset 20-45-vuotiaat pitävät ihanteellisena lapsilukuna noin kahta lasta. Eurobarometrin ja Väestöliiton Perhebarometrikyselystä kävi ilmi, että Ukrainan sodalla ja pandemialla ei ole ollut ihmisille toivottuun lapsilukuun laskevaa vaikutusta.