HS: Ulostuslääkkeet jouduttiin piilottamaan turkulaisessa apteekissa

Terveys · Tim Isokivi

Turun Humaliston apteekissa on törmätty kehopaineista juontuvaan huolestuttavaan ilmiöön. Ummetuksen hoitoon käytettävät lääkkeet on jouduttu piilottamaan tiskin alle mahdollisen väärinkäytön vuoksi. Asiasta uutisoi aiemmin HS Turku.

Apteekin henkilökunta pelkää syömishäiriötä sairastavien käyttävän lääkkeitä väärin. Usein laksatiiveja ostavan asiakkaan kanssa saatetaan käydä keskustelua käytön tilapäisyydestä, mutta lääkkeitä ei jätetä myymättä heille.

Farmaseutti Päivä Aaltosen mukaan ummetuslääkkeitä ovat ostaneet enimmäkseen keski-ikäiset naiset ja harvemmin nuoret tytöt. Tiettyjen laksatiivien pitkäaikainen käyttö on haitallista. Niitä ei tule käyttää laihdutukseen.

Viime aikoina huolta on aiheuttanut myös diabetes-lääke Ozempicin käyttö laihdutuslääkkeenä. Lääkkeestä on ollut väärinkäytön vuoksi jopa pulaa. Syömishäiriöstä kärsiville apua tarjoaa Suomessa Syömishäiriöliitto.