Tutkimus: Pienten lasten ruutuaika kasvanut huolestuttavasti

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suosituksen mukaan lapsilla tulisi päivässä olla ruutuaikaa enintään tunnin verran. Vuonna 2019 kaksi viidestä lapsesta täytti arkisin ruutuaikasuosituksen ja viikonloppuisin ja vapaapäivinä suosituksen täytti viidesosa. Luvut näyttivät huonommilta koronavuonna 2020.

– Kaikkiaan ruutuaikasuosituksen täyttymisessä on parantamisen varaa. Tässä on kyse niin pienistä lapsista, etteivät he vielä varsinaisesti tarvitse älylaitteita tai televisiota mihinkään, projektitutkija Henriikka Koivukoski kommentoi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Vuonna 2021 ruutuaikasuositusten täyttyminen palautui koronaa edeltävälle tasolle arkisin, mutta viikonloppulukema jäi koronavuoden 2020 tasolle. Tutkimusten mukaan vanhempien koulutus- ja tulotasoilla on yhteyttä suositusten täyttymiseen. Tulokset perustuvat Jyväskylän yliopiston vuosina 2019–2021 keräämään kyselyaineistoon päiväkotilasten vanhemmille. Kyselyssä tutkittiin lasten arkea päiväkotiajan ulkopuolella.