ChatGPT-tekoäly myönsi olevansa poliittisesti vasemmalla

Digi · Terhi Piiroinen

Tekoälyä hyödynnetään työelämässä ja opiskeluissa laajasti. Esimerkiksi ChatGPT on käytössä jo useissa konsulttifirmoissa ja oppilaitoksissa. Nyt New York Postin toimittaja on testannut, onko tekoälyllä poliittista vakaumusta.

Yksi eniten valtamediaa lähiaikoina jakaneista uutisaiheista on Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin pojan, Hunter Bidenin kannettavaan tietokoneeseen liittynyt jymypaljastus. Oikeistolaiseksi profiloituva media paljasti, että demokraattijohtajan pojan tietokoneelta löytyi äärimmäisen kyseenalaista materiaalia. Vasemmistolaiseksi profiloituva media yritti salata tämän ja julisti tiedon myöhemmin valeuutiseksi.

Lopulta Hunter Bidenin oma lakitiimi paljasti, että kannettava tietokone ja sen sisältö ovat totta, mutta sen sijaan, että kyseenalaista sisältöä olisi arvioitu, vaativat he kertomansa mukaan tuomioita kovlevyn sisällön paljastamisesta julkisuuteen. Suomessa rikosnimikkeenä olisi tässä tapauksessa kaiketi yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen.

Useat uutismediat, kuten CNN ja New York Times väittivät julkisuuteen nousseen tietokoneen sisällön olleen manipuloitu, ja heidän lukijansa luottivat näihin uutisiin. Myöhemmin jopa Twitter on myöntänyt sensuroineensa Hunter Bidenin kannettavaan tietokoneeseen liittyviä julkaisuja, vaikka ne olisivat pitäneet paikkaansa.

Oli miten oli, New York Postin toimittaja on nyt testannut, pystyykö tekoäly ChatGPT kirjoittamaan artikkelin New York Postin tyyliin Hunter Bidenin kannettavasta tietokoneesta. Tekoäly kertoo, että ei pysty suorittamaan tehtävää. Sen sijaan CNN:n tyyliin se näyttää onnistuvan. Lukuisat asiantuntijat ovat olleet huolissaan siitä, että nopeasti kehittyvästä tekniikasta voi tulla poliittinen huippuase. Tekoälyyn koodattavat asiat ovat loppupeleissä aina ihmisen päätöksen alla. Kuka nämä päätökset tekee ja arvioi? Tekoäly voidaan pahimmassa tapauksessa värvätä propagandakoneiston lähettilääksi.

– On mahdollista, että joissakin teksteissä, joihin olen saanut koulutusta, voi olla vasemmistosuuntauksia, ChatGPT kertoi.

– Tekoälyn on oltava neutraali politiikan, rodun ja sukupuolen suhteen. Tekoälyn, Googlen tai Twitterin tehtävä ei ole päättää näitä asioita puolestamme, Rochester Institute of Technologyn tietojenkäsittely- ja tietotieteiden osaston apulaisdekaanin Pengcheng Shi kommentoi.