Kuinka pitkät päiväunet ovat hyväksi? Asiantuntija kertoo terveysvaikutuksista

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Nukkuminen on elimistön tapa viedä roskat ulos. Unen aikana tapahtuu lukuisia asioita, jotka ovat elintärkeitä keholle. Nykyaika luo nukkumiselle haasteita, joten osa ihmisistä yrittää kompensoida yöuniaan päivätorkkujen avulla.

Tohtori Carol Ash, uniasiantuntija RWJ Barnabas Healthista New Yorkista kertoo, että unen laatu vaikuttaa tuoreen tutkimuksen mukaan enemmän eliniänodotteeseen kuin sen määrä. Tutkijat havaitsivat, että korkealaatuista unta nauttineiden ihmisten elinajanodote oli miehillä 4,7 vuotta pidempi ja naisilla 2,4 vuotta pidempi verrattuna henkilöihin, joiden unen laatu oli huonompi.

Uusi tutkimus esiteltiin American College of Cardiologyn vuosittaisessa tieteellisessä istunnossa yhdessä World Congress of Cardiologyn kanssa. Tutkimuksessa tarkasteltiin 172.321 ihmisen terveystietoja Yhdysvalloissa. Kyseessä on suurin unitutkimus historiassa.

Myös päiväunet voivat auttaa, mutta niiden pituuden suhteen on oltava tarkkana. Päiväunet saavat kestää enintään 40 minuuttia. Päiväunilla ei kuitekaan voi korvata laadukasta yöunta. Hyvää unta nukkuvien yöt koostuvat näistä viidestä elementistä:

– He nukkuvat 7-8 tuntia yössä.– Heillä ei ole vaikeuksia nukahtaa.– Heillä ei ole vaikeuksia pysyä unessa.– He eivät syö unilääkkeitä.– He heräävät hyvin levänneinä.

– Päiväunet voivat auttaa, kunhan et yritä tehdä siitä korviketta öiselle nukkumiselle, Ash vielä muistutti Today.comille.