Tutkimus: Aviomiehet aiheuttavat yhtä paljon stressiä kuin perheen lapset

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ruuhkavuosia ei turhaan kutsuta ruuhkavuosiksi. Elämässä tasapainotellaan työn, perheen, harrastuksien ja kaiken mahdollisen välillä. Yöunet tarkoittavat silmien räpäyttämistä ja koti on jatkuvassa kaaoksessa. Kun yhden nurkan saa siistiksi, on toinen jo sekaisin. Eikä aikaa riitä muuhun kuin pakollisten asioiden hoitamiseen. Viikonloppuisin tehdään rästihommia ja ahdistutaan siitä, että kohta on taas hektinen arki.

Kunnioitan kaikkia työssäkäyviä lapsiperheiden vanhempia, jotka selviytyvät arjesta ja pystyvät tarjoamaan jälkikasvulleen kiireen ja häslingin keskellä suhteellisen turvallisen ja terveellisen kasvuympäristön. Stressiä riittää.

Tuoreen tutkimuksen mukaan naimisissa olevat naiset voivat kokea stressiä aivan yhtä paljon kuin yksinhuoltajaäidit. Heidän on hoidettava työpaikkansa, kotitaloudensa, ihmissuhteensa, itsensä ja mahdollisesti myös lapsensa. American Psychological Associationin mukaan naisilla on enemmän stressiin liittyviä oireita, kuten väsymys, energian puute ja ahdistus. Naiset kertovat myös miehiä enemmän kokevansa tunteisiin liittyvää stressiä.

Kahden aikuisen taloudessa on aina lähtökohtaisesti helpompaa, jos molemmat osapuolet soutavat perhettä yhdessä. Useimmat ihmiset luulevat, että lapset aiheuttavat eniten stressiä kuin heidän puolisonsa. Today.comin tekemän tutkimuksen mukaan 46 prosenttia vaimoista sanoo, että heidän miehensä aiheuttavat heille enemmän stressiä kuin lapset. Siis lähes puolet!

Stereotyyppisesti ajateltuna isät leikkivät lasten kanssa, kun äidit joutuvat tekemään vähemmän hauskoja aktiviteetteja, kuten pyykinpesua ja ruoanlaittoa. Sukupuoliroolit ovat tasa-arvoistuneet viime vuosina stressin ja askareiden lisääntyessä, mutta tutkimukset osoittavat, että äidit kantavat edelleen tehtävien taakkaa miehiin verrattuna.