Tutkimus: Jo yksi lenkki kuukaudessa ehkäisee dementiaa

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Uusi tutkimus on paljastanut, että vain kerran kuukaudessa tapahtuva lenkkeily voi auttaa estämään dementiaa. Jatkuva liikunta on avain aivojen pysymiseen terveenä, mutta ihmisten on sitouduttava kuntoiluun koko aikuisikänsä ajan. Liikkuminen tekee ihmisestä älykkäämmän etenkin myöhemmällä iällä.

University College Londonin tutkijat seurasivat yli tuhatta 30–60-vuotista ihmistä ja havaitsivat, että lenkkeilyn, joogan ja uintien kaltaisia aktiviteetteja suorittaneet olivat paljon terävämpiä vanhemmalla iällä. Toisin sanoen jos haluat loistaa älykkyydessä ja omata paremman muistin, vaihda sohva lenkkipolkuihin viimeistään kolmekymppisenä.

Kun testissä mukana olleet ihmiset täyttivät 69 vuotta, tiimi suoritti kognitiivisia testejä ja havaitsi, että niillä, jotka olivat fyysisesti aktiivisia vähintään yhdestä neljään kertaa kuukaudessa, oli parempi aivotoiminta kuin niillä, jotka harjoittelivat aktiivisesti jossain vaiheessa elämäänsä, mutta eivät jatkaneet harrastusta.

– Tutkimuksemme viittaa siihen, että vapaa-ajan liikunnalla, missä tahansa aikuisiän vaiheessa, on myönteinen vaikutus kognitioon. Tämä näyttää olevan tilanne jopa kevyellä aktiivisuustasolla, 1-4 kerralla kuukaudessa, johtava tutkija ja tohtori Sarah-Naomi James sanoi.