Varo Googlen OmaVero-hakutulosta – voi johtaa huijaussivustolle

Digi · Tim Isokivi

Google on maailman suosituin hakukone, mutta sitä käyttäessä saa olla tarkkana. Tulosten joukossa ilmenee toisinaan huijaussivustoille johtavia linkkejä. Nyt sellaisella on yritetty petkuttaa OmaVero-palvelua etsineitä.

Omavero-hakusanaa käyttäessä on Google saattanut ensimmäisenä tarjota mainoslinkkiä, joka johtaa mobiililaitteessa valesivustolle. Valesivuja käyttäessä vaarana on yksityisten tietojen päätyminen vääriin käsiin. Asiasta tiedotti Twitterissä IT-asiantuntija Petteri Järvinen.

– Google-haku ”omavero” antaa ensimmäiseksi mainoslinkin, joka mobiilissa vie valesivulle ja urkkii tunnukset. Pöytäkoneella menee Verottajan omalle sivulle. Ovelaa ja vaarallista, Järvinen kirjoitti.

Järvisen mukaan valesivusto väittää tunnistautuessa käyttäjän saavan veronpalautuksia tuhansien eurojen edestä. Huijaussivusto vaikuttaa sittemmin kadonneen hakutuloksista, eli ilmiannot ovat ilmeisesti tehneet tehtävänsä. Tarkkana saa kuitenkin olla jatkossakin.

Erilaisten verkkopalvelujen kuten OmaVeron, OmaKannan ja verkkopankkien etsimistä hakukoneilla suositellaan välttämään. Myös epämääräisissä viesteissä olevien linkkien klikkaamista tulee välttää. Jos palvelujen sivujen osoitteet tuppaavat unohtumaan, voi ne lisätä selaimen kirjanmerkkeihin myöhempää käyttöä varten.