Voiko flunssassa kuntoilla? Näin lääkäri vastaa

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni kuntoilua harrastava aktiivinen ihminen voi kokea olonsa turhautuneeksi ja levottomaksi saadessaan flunssan. Lepääminen ja paikoillaan oleminen ei tule kaikille luonnostaan edes silloin kun keho viestii, että nyt olisi aika pysähtyä.

Lääkäri Jessalynn Adam kommentoi Women’s Health -sivustolle, että pieni nenän vuotaminen tai päänsärky eivät ole esteenä liikkumiselle. Liikunta tehostaa vastustuskykyä ja sen aikana muodostuvat hyvänolonhormonit voivat jopa kohentaa oloa. Treenin täytyy kuitenkin olla mukavaa, melko matalasykkeistä ja tuntua hyvältä.

Flunssan aikana kunto ei kuitenkaan treenaamalla parane, joten kannattaako kipeänä liikkua, onkin kysymys erikseen. Oli flunssa miten lievä hyvänsä, keho käyttää enemmän energiaa pöpöjen torjumiseen ja paranemiseen kuin esimerkiksi lihasten kasvattamiseen. Sen vuoksi liian rankka treeni kipeänä nostaa helposti sykkeen taivaisiin ja tuntuu uuvuttavalta. Olo voi tuntua liikkumisen jälkeen väsyneemmältä kuin ennen treeniä ja lihaksetkin voivat tuntua suorituksen aikana heikoilta.

Kuntoilu kipeänä voi pahimmissa tapauksissa myös vaikeuttaa paranemista. Jos pienessä flunssassa tekee liian rankan treenin, paraneminen voi viivästyä. Mikäli kehon täytyy yrittää palautua treenistä samaan aikaan kun se taistelee flunssaa vastaan, paraneminen tulee ottamaan entistä pidemmän ajan. Flunssaa ei siis missään tapauksessa kannata yrittää hikoilla itsestä ulos.