Amsterdam pesee kasvojaan – pyytää brittejä pysymään poissa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Rentomielisenä matkakohteena profiloitunut Amsterdam on ryhtynyt maineenpuhdistuskampanjaan. Kaupunki on suunnitellut Punaisten lyhtyjen alueen sulkemista ja nyt matkailuosasto on pyytänyt brittimatkustajia pysymään poissa. Syy on heidän mieltymyksistään viettää aikaa päihtyneenä.

Kampanja on suunnattu 18–35-vuotiaille brittimiehille. Amsterdam haluaa hillitä haitallisia matkustajia, jotka nauttivat liikaa Alankomaiden pääkaupungista, jossa marihuana ja prostituutio ovat laillisia. Uudet mainokset ovat näkyvästi esillä aina, kun joku googlettaa Britanniassa termejä: ”Polttarit Amsterdam”, ”Halpa hotelli Amsterdam” tai ”Pub Crawl Amsterdam”.

– Mainoksissa näkyy haitan ja alkoholin ja huumeiden liiallisen käytön riskejä ja seurauksia: sakkoja, pidätyksiä, vankeutta, sairaalahoitoon pääsyä ja terveysvahinkoja, kaupunginhallitus varoittaa.

Brittimiehet valikoituivat mainoskampanjaan sen jälkeen, kun Amsterdamin asukkaiden valitukset koskivat lähinnä Yhdistyneen kuningaskunnan miehiä, jotka osallistuivat humalassa tappeluihin, virtsasivat julkisesti ja oksensivat kanaviin.

– Turistit ovat edelleen tervetulleita, mutta silloin eivät ole, jos he käyttäytyvät huonosti ja aiheuttavat haittaa, Amsterdamista tiedotetaan.

Uudessa mainoksessa lukee: ”Keep calm and stay away”.