Pötyä pöytään pääsiäisenä – lammasruuan valmistus ei ole vaikeaa

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Pääsiäisen vapaat mahdollistavat hetken hengähdyksen, yhdessäolon perheen ja ystävien kanssa ja kiireettömän ruuanlaiton. Lammasruokien teko voi olla monelle uusi juttu, mutta valmistus ei ole vaikeaa tai monimutkaista.

Suomessa tuotetaan 1,2 miljoonaa kiloa laadukasta lampaanlihaa vuodessa, ja sitä on saatavilla ympäri vuoden, ei vain pääsiäisenä. Vikkeläjalkainen lammas on hyvä ympäristönhoitaja, joka pitää pusikot ja pajukot kurissa. Lampaasta saadaan lihan lisäksi myös villatuotteita, kuten käsityölankoja.

Juhlapöytään sopivat paistin lisäksi kotimaisilla yrteillä reilusti maustetut juhlapyörykät, joiden avulla nirsoinkin juhlavieras voi tutustua lampaan maukkaaseen makuun. Juhlapyörykät ovat viljattomia ja maidottomia, ja ne maustetaan Lähi-Idän tapaan ihanilla tuoreilla yrteillä. Pyöryköitä kannattaa pyöritellä kerralla reilu satsi. Kypsät pyörykät säilyvät jääkaapissa hyvänä muutaman päivän, ja ne voi myös pakastaa tuoreina.

1 kg kotimaista lampaan jauhelihaa



2 kananmunaa



½ ruukku lehtipersiljaa



½ ruukku tuoretta minttua



4 valkosipulinkynttä tai 2 tl valkosipulijauhetta



2 tl suolaa



1 tl jauhettua mustapippuria

Hienonna yrtit hienoksi silpuksi, lehtipersiljan voit käyttää varsineen, mintusta käytetään varsista riivityt lehdet. Jos käytät tuoretta valkosipulia, kuori ja hienonna kynnet hienoksi murskaksi. Mittaa isoon kulhoon jauheliha, yrttisilppu, valkosipuli, kananmunat, suola ja pippuri. Vaivaa lihapullataikina käsin tasaiseksi massaksi.

Paista halutessasi koepulla ja lisää makuja tarvittaessa. Pyörittele taikina pyöryköiksi ja kypsennä pannulla öljyssä paistaen tai uunissa, noin 200 asteessa 25 minuuttia, riippuen pyöryköiden koosta.

Resepti: Heidi Siivonen, MTK.