Koivuallergikkojen toukokuu voi olla tukala – kukinnasta ennustetaan runsasta

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Koivuallergiasta kärsivien on syytä varautua tukalaan toukokuuhun. Koivun kukinnasta ennustetaan tänä vuonna runsasta pohjoisinta Suomea lukuunottamatta. Asiasta kertoi Luonnonvarakeskus (Luke).

Koivun kukinta alkaa Etelä-Suomessa tyypillisesti huhti-toukokuun vaihteessa ja Pohjois-Suomessa muutamaa viikkoa myöhemmin. Siitepölyä voi kulkeutua Suomeen jo huhtikuussa ilmavirtausten mukana. Kukinnana tarkka ajankohta ja kesto riippuvat kevään säästä.

Koivun lisäksi myös kuuselle ja männylle ennustetaan tänä vuonna vähintään kohtalaista kukintaa. Kuusen kukinnasta on tulossa keskimääräistä runsaampi ainakin osassa Etelä-Suomea. Kukinta on keskimääräistä parempaa jo kolmatta kertaa viiden vuoden sisällä, mikä johtuu viime vuoden lämpimästä ja paikoin kuivasta kesästä.

Männyn ennustetaan kukkivan tänä vuonna melko runsaasti Etelä-Suomessa ja keskimääräisesti myös pohjoisessa. Myös männyn kukintaa edesauttoi viime vuoden lämmin kesä.