Saitko viime vuonna liikaa opintotukea? Näin pian täytyy maksaa takaisin

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Jos opiskelijan tulot ylittivät vuositulorajan vuonna 2022, hän voi palauttaa liikaa maksetun opintotuen huhtikuun loppuun mennessä. Jos opiskelija ei palauta liikaa maksettua opintotukea huhtikuun loppuun mennessä, Kela perii sen takaisin 7,5 prosenttia suurempana.

– Opintotuen vapaaehtoisia palautuksia kertyi vuosi sitten 30.670 opiskelijalta yhteensä 24,9 miljoonaa euroa. Arvioimme, että palautuksia tulee tänä vuonna vähemmän, koska opintotuen tulorajoja korotettiin vuodelle 2022, sanoo Kelan opintotukiryhmän erikoissuunnittelija Ilpo Lahtinen.

Jos opiskelijan vuosituloraja ylittyy verotuksen ennakkotietojen mukaan, Kela ilmoittaa siitä opiskelijalle tekstiviestillä tai sähköpostilla. Opintotukea voi palauttaa verkossa. OmaKela ohjaa käyttäjää ja kertoo, mitkä kuukaudet opiskelija voi palauttaa ja miten palautus korottaisi vuositulorajaa.

Palautuksen voi maksaa heti verkkopankissa. Jos opiskelijan tulot ylittävät vuositulorajan eikä opiskelija palauta tukiaan, Kela perii liikaa maksetun tuen takaisin. Silloin takaisin maksettava määrä on 7,5 prosenttia suurempi kuin silloin, kun tuen palauttaa vapaaehtoisesti.