Joko teillä on löytynyt ensimmäinen punkki? Pienimpiä ei edes huomaa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Puutiaisia, eli verta imeviä punkkeja tavataan heti, kun lämpötila nousee yli viiden asteen. Tyypillisiä isäntäeläimiä punkille ovat hiiret ja myyrät, mutta myös suuret nisäkkäät. Ihminen ja lemmikkieläimet eivät ole punkeilta suojassa. Esimerkiksi pihan ja puutarhan lähistöllä elävä käärme on tehokas suoja punkkeja vastaan, sillä ne syövät punkkien pieniä isäntäeläimiä.

Agria Eläinvakuutus suosittelee muutamaa ennaltaehkäisevää toimenpidettä, jotta punkkien levittämät sairaudet eivät tartu lemmikkiin. Tärkeintä on tarkastaa lemmikin turkki päivittäin punkkien varalta. Kaikista pienin punkkien kehitysvaihe on vain joitakin millimetrejä, joten niiden havaitseminen voi olla vaikeaa. Lemmikeille kannattaa antaa punkkikarkote jo aikaisin keväällä, heti lämpötilan noustessa yli +5 asteen, ja jatkaa suojaa läpi kesän syksyyn saakka. Punkit viihtyvät parhaiten kosteassa ilmastossa, kuten saaristossa ja alueilla, joilla on paljon nisäkkäitä. Myös suuret peurapopulaatiot tuovat tullessaan punkkeja maisemaan.

Punkkien torjumiseen on saatavana monia erilaisia valmisteita kuten spot-on- eli paikallisvaleluliuoksia, punkkitabletteja ja punkkipantoja. Punkkikarkotteita myydään eläinklinikoilla ja apteekeissa. Monet punkkikarkotteet auttavat torjumaan myös muita hyönteisiä, kuten hyttysiä ja kirppuja. Osa valmisteista on tarkoitettu vain koirille ja ne voivat olla kissalle vaarallisia, joten kissanomistajan kannattaa kysyä apua sopivan valmisteen valintaan apteekista tai eläinlääkäriltä.

Lemmikin punkkitarkastus on hyvä ottaa päivittäiseksi rutiiniksi, etenkin jos karvainen perheenjäsen nukkuu samassa sängyssä ihmisten kanssa. Punkit saattavat vaeltaa lemmikin turkissa sopivaa kiinnittymispaikkaa etsien ja siirtyä näin myös ihmisen iholle.