Perheet haastoivat Snapchatin oikeuteen – algoritmit yhdistivät nuoret ja huumediilerit

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Yli 60 fentanyylin yliannostukseen kuolleen nuoren perheiden mukaan Snapchatin algoritmi auttaa yhdistämään lapset huumekauppiaisiin. Perheet ovat nostaneet joukkokanteen Snapchatin emoyhtiö Snapia vastaan. Perheiden mukaan yhtiö keskittyi vain voittoihin – lasten hengen kustannuksella.

– Snapin ja Snapchatin rooli teini-ikäisille suunnatussa laittomassa huumemyynnissä oli ennakoitavissa. Se johtui täysin sovelluksen rakenteista, jotka Snap päätti toteuttaa lisätäkseen tulojaan, päivitetyssä oikeusjutussa todetaan NBC Newsin mukaan.

– Snapchat on paras tapa jakaa huumeita lapsille, teini-ikäisille ja nuorille aikuisille sosiaalisen median kautta, ja se on osallisena paljon useampaan yhdysvaltalaisten teini-ikäisten fentanyylimyrkytyskuolemien määrään kuin muut sosiaalisen median sovellukset.

Oikeusjuttu viittaa Snapchatin keskeiseen ominaisuuteen, jossa käyttäjien väliset viestit poistetaan automaattisesti. Tämä on ominaisuus, jota huumekauppiaat käyttävät väärin. Perheet väittävät, että ominaisuutta markkinoidaan selvästi niille, jotka tekevät rikoksia ja jotka haluavat piilottaa viestinsä. Kanteessa mukana olevien lapset olivat ostaneet huumeita ennen kuolemaansa Snapchatin välityksellä. Snapchat tavoittaa 90 prosenttia 13–24-vuotiaista pelkästään Pohjois-Amerikassa.