Mies raivostui lennolla – koska lentoemäntä ei puhunut Ranskaa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Air Canada -lentoyhtiöllä matkustanut Jean-Pierre Beaudoin kertoo suuttuneensa, koska häntä palvellut lentoemäntä ei puhunut ranskaa. Mies matkusti Quebec Citystä Fort Lauderdaleen Floridaan bisnesluokassa. Mies teki valituksen kieliviranomaisille.

Beaudoin pyysi kaksikielistä lentoemäntää palvelemaan häntä, jotta hän voisi puhua ranskaa. Hänelle vastattiin, että matkustajan apuna oli englantia puhuva lentoemäntä, ja mikäli se ei kelvannut, olisi mies voinut vaihtaa lentoaan.

– Se sai vereni kiehumaan. Ajattelin: ”Olemme Quebecissä. Lento lähtee Quebecistä.” Miksi minun pitäisi poistua koneesta?, hän valitti ja vaikka hän puhuu myös englantia, päätti hän protestina puhua vain ranskaa lennon aikana.

Air Canadan palveluissa sovelletaan Kanadan virallisia kielilakia, joka antaa yhtäläisen aseman sekä englannin että ranskan kielelle. Lentoyhtiölle määrättiin 15.700 dollarin sakko vuonna 2019 sen jälkeen, kun pariskunta valitti, että osa kotimaan lentojen kylteistä oli vain englanniksi, BBC News raportoi. Air Canadan edustaja sanoi Insiderille antamassaan lausunnossa, että kaksi lennon kolmesta matkustamomiehistöstä osaa puhua ranskaa. Ranska on Kanadan toinen virallinen kieli aivan kuten Ruotsi on Suomessa.