Koaloille jaetaan rokotuksia klamydiaa vastaan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Koalojen tulevaisuutta uhkaa paitsi elinympäristö, myös viheliäisesti leviävä sukupuolitauti. Klamydiatartunnat ovat Australiassa esiintyvän eläinlajin keskuudessa yleisiä. Nyt tautia vastaan on alettu taistelemaan lääketieteen keinoin.

Luonnossa eläville koaloille on alettu antamaan klamydiarokotetta. Kunnianhimoiseksi kuvailtu kenttäkoe aloitettiin Uudessa Etelä-Walesissa. Tutkijat antavat rokotetta alkuun noin 50 koalalle.

Kokeilun tavoitteena on suojella koaloita niitä uhkaavalta taudilta. Sunshine Coastin yliopiston mikrobiologi Samuel Phillipsin kertoo Associated Press -uutistoimistolle klamydian tekee koaloista niin sairaita, etteivät ne kykene kiipeämään puihin saadakseen ravintoa tai paetakseen saalistajia. Lisäksi tauti aiheuttaa eläimille hedelmättömyyttä ja sokeutta.

Pistosten muodossa annettava rokote on kehitelty nimenomaisesti koaloita varten. Sitä on aikaisemmin kokeiltu villieläinsuojiin toimitetuille koaloille. Tutkijat haluavat noin kolme kuukautta kestävällä kenttäkokeella selvittää, kuinka suuri prosentti koko koalakannasta pitäisi rokottaa taudin merkittävän vähenemisen varmistamiseksi.