Ruotsin Euroviisuvoittaja onkin härski kopio? Vertaa itse ja hämmästy

Viihdeuutiset · Stara.fi

Viime yönä Suomen aikaa syntyi eräs Euroviisujen historian suurimmista skandaaleista, kun Ruotsin Loreen voitti kilpailun huolimatta siitä, että yleisöäänestyksessä Suomi vei murskavoiton kaikilla mittareilla. Someraivo repesi heti tuloksen julkistamisen jälkeen, eikä äänestyskohu osoita vieläkään laantumisen merkkejä.

Tänään kohistaan myös siitä, että Loreenin kilpailukappale on kertosäkeen osalta mahdollisesti härski kopio, eli plagiaatti. Verkossa on julkaistu videoita, joilla verrataan Loreenin kappaleen kertosäettä Ukrainaa vuoden 2011 Euroviisuissa edustaneen Mika Newtonin vuonna 2005 julkaisemaan kappaleeseen V Plenu. Alkuperäisen kappaleen voi kuunnella myös esimerkiksi Spotifyssä. Uutisoimme tästä plagiaattikohusta ensikerran jo maaliskuussa, mutta Ruotsin arveluttavan viisuvoiton myötä aihe on nyt noussut uudelleen esiin.

Kuulijan ei tarvitse olla musiikin asiantuntija huomatakseen, että Loreenin kappaleen kertosäe on lähes identtinen Mika Newtonin kappaleen kanssa. Näin merkittävä samankaltaisuus ei monien mielestä voi olla sattumaa, varsinkin kun molemmat kappaleet liittyvät olennaisesti Euroviisuihin.