Käsidesin käyttöä kannattaa rajoittaa – heikentää vastustuskykyä

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Käsidesi on viime vuosina tullut välttämättömäksi tuotteeksi terveydenhuollon lisäksi myös monien ihmisten arkipäivässä. Erityisesti COVID-19-pandemian aikana käsidesin käyttö on noussut entistäkin tärkeämmäksi, sillä se on yksi tehokkaista keinoista torjua tartuntatauteja.

Käsidesi sisältää desinfiointiaineita, kuten alkoholia tai muita bakteereita ja viruksia torjuvia aineita. Se on suunniteltu käytettäväksi tilanteissa, joissa vettä ja saippuaa ei ole helposti saatavilla. Sitä ei kuitenkaan tulisi Daily Mail -sivuston mukaan käyttää jatkuvasti vaan suosia perinteistä käsien pesua.

Kesidesin liiallinen käyttäminen voi johtaa siihen, että ihon oma normaali mikrobikasvusto ja mikrobiomi häiriintyy ja menee epätasapainoon. Ihmisten iholla ja limakalvoilla elävät mikrobit ovat tärkeässä roolissa puolustusjärjestelmän kehittymisessä. Ilman mikrobiomia iho altistuu herkemmin allergisille reaktioille, bakteerien aiheuttamille tulehduksille ja on muutenkin puolustuskyvyltään heikompi.