Vantaa saa oman ratikan – rakentaminen voi alkaa ensi vuonna

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vantaasta on tulossa Suomen neljäs ratikkakaupunki. Vantaan kaupunginvaltuusto päätti maanantai-iltana raitiotien rakentamisen puolesta luvuin 41-26. Rakennustyöt voivat alkaa syksyllä 2024 ja liikennöinti vuonna 2029. Vantaalle suunnitellun raitiolinja pituus tulee olemaan 19 kilometriä.

Reitti kulkee lentoasemalta Aviapolisiin, Jumboon, Tikkurilaan, Hakunilaan, Länsimäelle ja lopulta Helsingin Mellunmäen metroasemalle. Pysäkkejä kaavaillaan 27 kappaletta. Raitiotien rakentamisen yhteydessä ratikan reitin varren ympäristö muuttuu kokonaisvaltaisesti. Ratikan rakentaminen tulee maksamaan Vantaalle noin 414 miljoonaa euroa.

Suomen muiden pikaraitiotiehankkeiden tavoin allianssimallilla toteutettavan ratikan rakennustöiden alkamista edeltää kilpailutusvaihe. Vantaan kaupungin tiedotteen mukaan ratikan reitin varrelle voisi tulla 60 000 uutta asukasta ja 30 000 uutta työpaikkaa. Ratikkaliikennettä on nykyään ennestään Helsingissä ja Tampereella sekä lähitulevaisuudessa Espoossa.