Pidä nämä tuotteet koiran ulottumattomissa – aiheuttavat hengenvaaran

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ihmisille vaarattomat aineet voivat olla hengenvaarallisia lemmikeille. Agria Eläinvakuutus muistuttaa tiedotteessaan esimerkiksi ksylitolin olevan jo pienissä määrin myrkyllistä koirille.

Ksylitolimyrkytyksen yleisimpiä oireita ovat koirilla oksentelu, heikotus, tärinä, jäykkyys ja kouristelu. Ne ilmenevät usein ensimmäisen tunnin aikana, ja voimakkuus vaihtelee syödyn ksylitolin määrän mukaan. Mahdolliset maksavaurion oireet näkyvät vasta ensimmäisen parin vuorokauden aikana.

Jo 0,1 grammaa ksylitolia painokiloa kohden voi laskea koiran vedensokerin vaarallisen alhaiseksi. Purukumissa ksylitolipitoisuus on noin 30-70 prosenttia, pastilleissa 50-95 prosenttia. Ksylitolia syöneelle koiralle voi antaa ensiapuna yli 30 minuutin jälkeen verensokeria nostattavaa siirappia tai hunajaa.

Paras tapa ennaltaehkäistä koirien ksylitolimyrkytystä on Agrian mukaan säilyttää kaikki ksylitolituotteet koiran ulottumattomissa. Koira saattaa löytää purukumit tai pastillit esimerkiksi käsilaukun tai repun sisältä. Myös lapsia kannattaa opastaa ksylitolituotteiden huolellisessa säilytyksessä.

Koirille kannattaa opettaa käsky ”jätä” tai ”ei ota”, jota voi käyttää jotain syötäväksi sopimatonta löytävälle lemmiklle. Ksylitolia sisältävät muun muassa monet purukumit, makeiset, pastillit, lääkkeet ja vitamiinivalmisteet sekä hammastahnat ja suuvedet.